23. 9. 2015

Tato to zariadi / Big Daddy will arrange it

Svet začína byť zložitý. Internetových informácií je mnoho. Vďaka trollom, mystifikáciám, zručne šíreným klamstvám a nivelizácii hodnoty čohokoľvek, zorientovať sa je dosť ťažké. Chce to čas a námahu. Štúdium a vedomosti. Prehľad a zdravý rozum. Súdnosť a odstup. Skúsenosti, cit a charakter. A ešte aj tak nie je isté, že ste na správnej ceste.

Tí, čo majú menej času či ostatných zdrojov, musia siahnuť po hotových a jednoduchých riešeniach. Čím primitívnejšie a ortodoxnejšie, čím menej sa spoliehajúce na vymenované zdroje, tým lepšie. S tým ide aj vytváranie obetných baránkov a nenávisť. Všetko to úspešne podnecuje aj náš vysnívaný kapitalizmus, rovnako chimérický systém ako všetky predchádzajúce. 

Nožnice sa roztvárajú stále hrozivejšie. Mladý a dravý (=sociopat) hedgefundista si kúpi licenciu na liek proti smrtonosným parazitickým infekciám. Cez noc zmení cenu z  13.50 na 750 dolárov za tabletku, takže aj keď tých 499 z 500 ľudí, čo si liečenie teraz nebudú môcť dovoliť, zomrie, milý Martin Shkreli ešte stále zarobí dosť pre seba a svojich investorov, lebo však voľný trh. Tých 499 sa môže utešovať, že chorý bez groša nezdochne bez vedomia otca nebeského. Martin, presne podľa ekonomických teórií, tvrdí, že to je ich problém. 

Sociopatický idiot / Sociopathic idiot

Americké pánbožkove kravičky, po zuby verejne ozbrojené a zapríčiňujúce tak viac mŕtvych ako všetky americké vojenské výpravy dokopy, sa poslušne zhromaždili pod vlajkou slona. Blažene načúvajú rečiam početných prezidentských kandidátov, jedného blbšieho a trumpejšieho ako druhého. Nevedia sa dočkať okamihu, keď ktorýkoľvek z nich vyhrá, vyrieši politické problémy na jadrovým útokom na moslimov, ekonomické problémy znížením daní pre bohatých, budovaním múrov a masovým vyvážaním ilegálnych emigrantov a všetky ostatné zákazom potratov, homosexuálnych manželstiev a očkovania.

Na Slovensku sme vďaka rovnako tupým a bezcharakterným politikom tesne pred vyhláseniami typu "Slovák, zbav sa svojho škodcu" (ak nepoznáte, nájdite si), aj keď situáciu temperujú dobrovoľníci a charitatívni pracovníci. Inak všetko ostatné sedí. 




Napriek výzvam z Petrovho stolca, aby sa prestali venovať interupciám a homosexuálom, a požiadavke, aby sa začalo udeľovať rozhrešenie ženám po potrate, pre rozradostene spievajúcich pochodistov (reportáže účastníkov o pochode znejú úplne ako prvomájové úvodníky z Pravdy, vrátane otcov biskupov z ústredného výboru, ktorí družne diskutujú s pochodujúcimi) sú nenarodení ľudia dôležitejší, než tí, čo už existujú a prípadne utekajú o skutočný život. Ten je totiž už v kompetencii nadprirodzených bytostí. 




8 komentárov:

  1. Ten liek dostať po svete už desiatky rokv za babku. Ibaže v USA majú FDA a jasný príkaz. "Nesmí projít!" Takže toto by som slobodnému trhu na krk nehádzal. Ako to zvyčajne býva, štátna moc chráni svojich obľúbencov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj v USA bol dostat za babku. Ale liekova konspiracia, samozrejme, existuje. Ved prave - uplna karikatura trhovej teorie - ale tak to vyzera v praxi. Aj socializmus bol skvely na papieri.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. za cin toho debila by som kapitalizmus fakt nevinil - v sulade s tym ako napisal prispievatel vyssie - v USA su ovela drahsie vsetky druhy liekov oproti Europe, a vyhadzuju sa za ne neskutocne sumy - ak je nejaky liek megapredrazeny a dal by sa doviezt x-nasobne lacnejsi ten isty liek napr. z Europy, tak to vdaka REGULACIAM na US trhu nie je mozne... a to nie je chyba volneho trhu a kapitalizmu, ale regulatora...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Akurát.... že s ozajstným kapitalizmom to má pramálo spoločné, lebo patenty sú len štátom garantovaný monopol... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ved presne: s "ozajstnym" kapitalizmom. A ten existuje kde presne? Okrem teorie teda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No nikde neexistuje. A preto treba to svinstvo nan zvalit? Lebo neexistuje? Volny trh je podla teba stale vselicomu na vine, lebo v praxi neexistuje.
      Skusme tuto "logiku" trochu rozvinut. V podstate sa za vsetko zlo da obvinit volny trh, lebo keby existoval a fungoval, tak by sa zlo nedialo. Zlocin je totizto na volnom trhu zakazany, a kedze sa nejake zlociny stale deju, tak je to jasny dokaz, ze volny trh nefunguje. Z toho vyplyva, ze sa o nastolenie volneho trhu nema vyznam ani snazit, vsak?
      Tak to skusme este trochu rozsirit do inej sfery. Pravny system (dokonca existujuci a nastoleny) v mnohych aj tzv. civilizovanych krajinach tiez zakazuje mnohe zlociny. Napriek tomu tam k takym zlocinom dochadza. Podla vyssie zmienenej logiky taky pravny system v praxi zlyhal a nefunguje. Ved predsa ked ma tie zociny potlacat, ale oni sa deju, tak v praxi jednoznacne nefunguje, aj ked dokonca legislativne existuje. Naco je nam potom pravny system?
      Mnoho ludi sa uz hodnu dobu stazuje na nefungovanie volneho trhu a vini ho skoro za kazde zlo, ktore sa vyskytne. Aj napriek tomu, ze nikdy nikde nebol ani legislativne nastoleny na rozdiel od toho tiez "nefungujuceho" pravneho systemu.
      A na zaver by som este chcel zvalit vinu za vsetko zlo na zivot ako taky. Lebo sice dokonca existuje, ale tiez poriadne v praxi nefunguje. Takze realita je uz taka, ze nefunguje podla nasich predstav. Znamena to vsak, ze by sme proti zlocinu nic nemali robit?

      Odstrániť
    2. A BTW, preco nezvalis raz pre zmenu vinu za podobne svinstvo napriklad na komunizmus? Ved ten predsa tiez nikde neexistuje a ten konkretny zlocin podobne ako volny trh zakazuje, cize podla logiky vyssie tiez nefunguje a je presne tak isto "zodpovedny" ako volny trh.
      A takych izmov, ktore v realite neexistuju a nefunguju je spusta. Tak preco zrovna volny trh?:-)

      Odstrániť
  6. Anonym: uz som bol nad moje pomery velkorysy, ze som Ti dovolil anonymne diskutovat, Tak od konca, na socialisticko-komunisticke ekonomicke teorie som "valal vinu" uz niekolko desatroci, dokonca som kvoli takemu poukazovanie na absurdnosti ekonomickych teorii socialistov neurobil statnice z marx-leninizmu. A v tomto clanku samotnom je tiez veta "ako vsetky predchadzajuce".

    A uz len strucne, ako poslednu laskavost: v tomto a mnohych predoslych clankoch je rec o tom, ze teoria, ktoru nemozno uviest do praxe, asi nie je dobra teoria. Ze asi treba kapitalizmus zasadne reformovat a priznat, ze ludsky faktor - klamstvo, kradez, korupcia, statne zasahy (opat len korupcia) nezmiznu zo zivota len preto, ze niekto vymyslel teoriu trhu, Tieto "ekonomicke zakony" proste neexistuju vo volnej prirode tak ako gravitacia alebo zakon zachovania hmoty, ludia si ich vymysleli v blahej nadeji fungovania. Ale nejde to. Nikde, ako sme skonstatovali - cize je nacase priznat teorii chyby a zact odstranovat nedostatky v praxi. Trh bez ludskych zasahov nikde neexistuje, takze sa tomu treba prisposobit, nie? Alebo budeme stale cakat na to, ze sa niekde zazrakom zjavi krajina, kde bude trhove hospodarstvo fungovat presne podla teorii?

    Na hovno su take teorie, ked potom vylezu nasrdeni chudobni otroci na Auroru, zacnu strielat, povesaju carsku rodinu a zavedu 100 rokov teroru, lebo nic ine z toho nevychadza. Lebo sa neda rozumne dohodnut, ze sucit a socialna politika su nevyhnutne, ze nechat dochnut miliony len preto, ze su chodobni nie je spravne, ze netreba byt chamtivy, ze trickle down efekt neexistuje, ze bez dani nefunguje infrastruktura, ze dobrovolne nikto nic neurobi, aj keby to milion zakonov volneho trhu tvrdilo. Zjavne neda, lebo sa najde dost ludi, ktori zoci voci miznucej strednej triede a zvacsujucim sa socialnym rozdielom, hladujucim ludom, ubytku zdrojov a neviem comu este budu este stale tvrdit, ze keby nebolo toho a onoho a dal by sa veciam volny priebeh, tak by to zazracne zacalo fungovat.

    Btw, s anonymnymi prispevkami tymto koncime.

    OdpovedaťOdstrániť