30. 3. 2015

Prasa na čele II., alebo - to nie je sardelová pasta.

Dnes, pre porovnanie - ako sa s korupciou vysporiadala najvyvinutejšia a najdemokratickejšia krajina na svete.

Jednoducho: legalizovala ju.

Ak vás roztrpčuje slovenské zháňanie peňazí vlastnou hlavou, v USA sa to volá lobovanie a tým pádom je to úplne v poriadku. Korporácie a banky doručia finančné príspevky a ako prílohu k peniazom aj návrhy zákonov, vypracované ich právnikmi. Investigatívni novinári sa nemusia namáhať hľadaním digitálnych podpisov niekde hlboko v dokumentoch. Samozrejme, senátori a kongresmani v službách týchto firiem hlasujú podľa inštrukcií.

Voľby sú už skorumpované kompletne. Doteraz boli na príspevky od korporácií aspoň nejaké limity, ale samotný najvyšší súd sa už nemohol dívať na to, ako sa korporácie trápia, že si nemôžu dostatočne kupovať politikov, tak schválil zákon, podľa ktorého sú korporácie vlastne ľudia a v rámci slobody prejavu si môžu robiť s peniazmi čo chcú.. A politici pískajú pesničky, ktoré si ich financmajstri želajú. Demokracia. Vláda ľudu.




Ak vás roztrpčujú slovenské schránkové firmy, banky a korporácie v USA presunuli svoje generálne riaditeľstvá v podobe schránok alebo jedinej kancelárie do zahraničia, aby sa tak, pekne trhovo, vyhli plateniu daní. Medzi najväčšími firmami v USA vôbec nie je zvláštnosťou, ak ročná výplata ich generálneho riaditeľa ďaleko prevyšuje sumu, ktorú spoločnosť vyplatila na daniach.




Želaný a menejštátistami predpovedaný efekt prúdenia takto ušetrených peňazí k celospoločenským efektom sa tiež nejako zabudol konať, keďže väčšina peňazí z neplatenia daní, ušetrených medzerami v zákonoch a zákonmi samotnými, končí v daňových rajoch. Úplne legálne.

Ekonomickým poradcom prezidenta Obamu je človek, ktorý so svojimi kamošmi bankármi spôsobil hypotékovú ekonomickú krízu, ktorej pôvodcov sľúbil Obama rýchlo a dôrazne potrestať. Haha. Oproti tomu je nejaká stoličôčka v Bruseli detskou hračkou.


Ak máte dojem, že slovenský parlament je plný nie príliš kompetentných, bystrých či charakterných jedincov, vládnuca strana bezohľadne presadzuje záujmy svoje i svojich blahodarcov, zašíva skryté kľučky do zákonov či prípadne bojkotuje debaty o zásadných otázkach, všetko to bez problému nájdete aj v americkom Kongrese či Senáte. Exponáty odtiaľ by sa skvele vynímali v ktoromkoľvek blázinci či starobinci, po schvaľovaní zákonov sa bežne zisťuje, že zákonodarci schválili nejaké úplne iné, nesúvisiace zákony, umne ukryté v pôvodných a tragikomédie zvané filibuster sú na dennom poriadku. 

Ako príklad žiarivého intelektu je tu senátor Tillis, ktorý si myslí, že povinné umývanie rúk zamestnancov stravovacích zariadení po použití záchodu je drastický zásah štátu do osobných slobôd a malo by byť ponechané na slobodné rozhodnutie jednotlivca. Dúfam, že jeho najbližšie jedlo bude čerstvý šalát, ručne pripravený čerstvo z veľkej potreby sa navrátivším kuchtíkom. Ach nie, pán senátor, to nie je sardelová pasta.




Guvernér štátu New Jersey a jeden z absurdného panoptika nádejných prezidentských kandidátov, ktorého brucho pokrýva zhruba dve tretiny štátu, prijal bohatiersky úplatok od jordánskeho kráľa. Samozrejme, urobil to až po tom, čo svojim executive order zlegalizoval dovtedy zakázané prijímanie darov od cudzích politikov a hláv štátov. 

Je to ten istý guvernér, v ktorého štáte spôsobil Exxon enviromentálnu katastrofu. Súd uznal Exxon vinným a odsúdil ho k náhrade škôd. Prišla však kľučka, za ktorú by sa nemusel hanbiť žiadny slovenský politik - keďže Exxon podporuje guvernéra a je ešte aj nejako spojený s jeho právnickou kanceláriou, došlo k mimosúdnemu vyrovnaniu, ktorého výsledkom bolo, že Exxon napokon zaplatil takmer celé 3 percentá z predpokladanej sumy. Aby to bolo dokonalé, ani ten zlomok peňazí guvernér nepoužil na odstránenie škôd, ale na plátanie dier v štátnom rozpočte, ktoré spôsobil svojim skvelým vládnutím. Jaj, mamo...



Aby som cteným diskutérom ušetril prácu, musím dodať, že napriek zďaleka nie kompletnému zoznamu vážnych amerických problémov si teraz nemyslím, že svet je organizovaný temnými zákulisnými spiknutiami židovských bankárov. Rovnako si nemyslím, že ma chce oklamať úplne každý a najmä médiá. 

Chcem aby sa prestalo kradnúť, klamať a korumpovať. Páčilo by sa mi, keby boli na Slovensku z verejnej služby plošne vylúčení všetci bývalí komunisti. Zem a Vek je psí grc a Savo vám nepomôže ani proti chorobám ani proti lekárskemu sprisahaniu. Ak nechcete nechať zaočkovať svoje deti, želám celej rodine Darwinovu cenu.

Neviem o ideálnej krajine na tomto glóbuse, ale Rusko to celkom iste nie je. Podobne ako dr. Čarnogurský, ani ja sa tam nemienim presťahovať. Len si dávam trošku menej ružové okuliare, než trebárs tie, ktoré som mal kedysi dávno, keď sme s Vladom Godárom rituálne utopili skriptá z marxizmu v jazere. Predsa len je z Williamsburg Bridge 2015 o Amerike lepší prehľad ako zo Zlatých pieskov 1977.

P.S. Ešte oprava včerajšieho stĺpčeka, po telefonáte s mamou. Zub v telocvični som teda nevybil Jožkovi Haladejovi, ale Lacovi Lošonczymu.

3 komentáre:

  1. Co sa tyka dr. carnogurskeho a ludi s jeho vasnivym vztahom k rusku, problem nie je ze by sa oni snazili prestahovat do ruska. rad by som sa im zlozil na listok a vypravil zvlastny vlak kludne hned zajtra. problem je ze tito ludia sa snazia prestahovat rusko na slovensko.
    http://www.noviny.sk/c/slovensko/v-moskve-za-vas-podrzi-fico

    John Stewart tiez tu zalezitost okolo Exxonu a korupcie trochu rozoberal :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=vKCufD8nsMo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peter, mám rád vaše články. Mohli by ste zvážiť poriadne zväčšenie veľkosti písma na tomto blogu? Takto sa to veľmi zle číta. Inak super.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V prehliadači mozilla alebo Google Chrome stačí stlačiť a držať klávesu CTRL a k tomu buď doťukávať požadovanú veľkosť písma pomocou klávesy + na numerickej klávesnici alebo mať stlačené CTRL a súčasne točiť kolieskom myšky - a písmo sa zväčší podľa potreby... Na pôvodnú veľkosť stačí stlačiť CTRL a 0

      Odstrániť