1. 3. 2015

Dies Irae, Dies Illa...or - you are lacking exactly those skills to realize how stupid you are

Je už dosť ťažké predstaviť si, čo sa môže stať medzi tým, čo toto píšem a utorkom, keď by to malo vyjsť. Chcel som pôvodne napísať, že svet sa zmenil na šialené miesto, kde už nič nie je isté a ľudia sa správajú ako spolok bláznov. Ochota ubližovať si a zabíjať sa kvôli absurdným ideológiám, existujúcim len kvôli tomu, aby ľudia zahnali strach zo smrti a nezmyselnosti existencie, kvôli mocibažnosti a chamtivosti, či len z púhej pomätenosti,  je ohromujúca. Mal som dojem, že sa s ľudstvom muselo niečo stať, ale nie je to nič nové.



Už Shakespearovi sa zdalo, že čas je z kĺbov von. Pred ním, v 13. storočí sa spievalo, že prichádzajú dni prekliatia a celý svet skončí v popole. Mohli by sme pokračovať oveľa ďalej, k zisteniu, že ľudstvo sa snaží o sebazničenie takmer od počiatku. Aj keď  porovnaní s vekom uhlia sme tu len krátky okamih. A ak to takto pôjde ďalej, o chvíľu tu zase budú pobehovať len améby a vesmíru to bude úplne jedno.

Nepoučiteľnosť je tiež rovnako stará ako ľudstvo. Nie je ťažké nájsť si fakty o Rusku pred pár desaťročiami, keď tajná služba likvidovala všetkých, o ktorých si fúzatý paranoik myslel, že ho ohrozujú, či to boli židovskí lekári, generáli alebo jeho najbližší spolupracovníci. Ako ruská propaganda používala všetky dostupné prostriedky, vrátane užitočných idiotov a platených agentov. Aké ťažké je domyslieť si, čo sa deje v mozgu ďalšieho báťušku, ktorý bol odkojený tou istou tajnou službou a používa rovnaké metódy?

A na druhej strane oceánu sa spolok dobre platených starých idiotov rozhodne, že bude dobré  obmedziť bezpečnostné opatrenia v celej krajine, lebo tak sa vlastne dokáže, že ich bláznivá ideológia je správna. Nevadí, že všetko naokolo svedčí o opaku, treba sa držať ilúzie, že vedia, ako svet funguje. Alebo sa rozhodnú, že ak chce niekto licenciu na strihanie vlasov, musí absolvovať 1500 hodín školenia, ale na licenciu na strelnú zbraň nepotrebuje nič.




Mňa už druhý deň pobolieva oblička. Asi by som si mal dať nejaké homeopatikum alebo Savo na prečistenie. Inak by bolo ťažké byť optimistom a dúfať, že ak napriek prevahe hlupákov a zloduchov ľudstvo ešte prežíva, že to tak bude vždy.


2 komentáre:

  1. zabudli ste ako dovod uviest nenaplnene ambicie tie su hlavnym motivom. Spolu s pocitom ze amerike dochadza dych. Je to taky Solzenicinovsky komplex vo velkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "A na druhej strane oceánu sa spolok dobre platených starých idiotov rozhodne, že bude dobré obmedziť bezpečnostné opatrenia v celej krajine"

    ...o čo konkrétne ide?

    OdpovedaťOdstrániť