23. 12. 2013

Vianočné rozjímanie o bezdomovcovi a rastlinnej pamäti

Sedel som včera doma domliaždený z futbalu a pozeral facebookové statusy. Masové vianočné vypekanie. Domáce koláčiky. V koláčikovej oblasti som veľmi rozmaznaný, pretože moja mama hrdo nesie zástavu babkiných koláčov a fascinuje nimi zástupy, ale aj tak som nevydržal a krívajúc som sa vybral kúpiť niečo, čo by aspoň vzdialene pripomínalo domáce výtvory.

Išiel som popri miestnom kostole, tom, kde požehnávajú plecniaky. Bol zavretý a tabuľa prísne napomínala, že neslobodno prekračovať hranice majetku kostola. Napriek tomu na schodoch niekto sedel.

Starý čínsky bezdomovec s dlhými šedivými vlasmi. Dva igelitové sáčky s celým imaním a kartóny prichystané na spanie. Sedel, nehlučne plakal a utieral si slzy. Sedel a plakal.

Nedalo sa len tak prejsť. No nedalo, aj ked som inak riadne hovado.
"Hi. Do you need any help?" ("Potrebujete pomoc?")
"Leave me alone. Nobody can help. Go away." ("Nechaj ma. Mne nepomôže nikto. Choď preč.")

Neviem prečo som si spomenul na virtuálnu vianočnú pohľadnicu, ktorú mi poslal Obama. Sťažoval sa na nej, aký to bol zložitý rok, plný ťažkostí a prekážok. A potom som si uvedomil, aké mám ja problémy, či vlastne aké problémy nemám.

Najbližší útulok je na Bowery, dedko nevyzeral, že by tam došiel. Sú síce Vianoce, ale vonku bolo 21 stupňov, tak nehrozilo, že zamrzne. Policajná stanica je za rohom, tak som išiel zistiť, či by ho tam zobrali. Asi mu to veľmi nepomohlo, ale zobrali. A ja som si išiel kúpiť tie koláčiky, predsa len.

Keď som šiel naspäť, už tam nebol. 

Prestalo ma bolieť bedro a trápiť nefungujúci biznis. Možno to nefunguje na všetko, ale na chvíľu tá relativizácia pomôže.

Budem si takto ešte musieť zrelativizovať všeličo. Napríklad to, že akční sú iba nahnevaní ľudia. Neviem, či nahnevaní ľudia menej rozmýšľajú, alebo ľudia, ktorí menej rozmýšľajú sa rýchlejšie nahnevajú, ale v každom prípade ich je ľahšie k niečomu podnietiť. A oni sa rozbehnú. Napríklad k volebnej miestnosti. Tí pokojnejší, rozmýšľajúci, sedia doma, aby nemuseli voliť menšie zlo - a vyhrá väčšie.

Asi preto neexistuje na Slovensku politická strana, v ktorej by bola väčšina normálnych ľudí, ktorí by sa dokázali na niečom slušnom dohodnúť. Slušnejším je ešte stále celkom dobre a nevedia sa dostatočne nasrdiť k nejakej akcii.

Na zlodejine a podvodoch sa zjavne dohaduje oveľa ľahšie.

Celkom na záver (rozjímania i kalendárneho roku) ma trápi už len to, že podľa posledných výskumov majú rastliny a stromy pamäť, najmä v koreňoch. Škoda, že my Slováci nie sme redkvičky, fikusy alebo sosny. Možno by sme si pamätali, že už pred 70 rokmi nám Janko Jesenský odkazoval, že nemáme podľahnúť ani nacionalistickému besneniu, ani náboženskému blúzneniu.

Možno by sme ako redkvičky viacej spozorneli, keď po prezidentovi, ktorý myslel národne a cítil sociálne začne ďalší vykladať, že nás chce viesť ako prezident, lebo to chápe ako službu ľudu, po nemecky Volk zu dienen

Možno by sme si ako sosny spomenuli, že už bola národná a socialistická strana pre pracujúcich - a ako sa to skončilo. 

Orgánom tej strany bol Volkischer Beobachter, čiže Ľudový pozorovateľ. Iba redkvička tuší, prečo na Slovensku existuje server beo.sk, ktorý sa predtým volal - ľudový pozorovateľ.

A taký fikus si určite pamätá malého fúzkatého, ktorý chcel ovládať aj stranu, aj najvyšší súd, aj vládu, aj parlament a napokon ako vodca, slúžiť ľudu.

Tak. Už len toto rýchlo zrelativizovať a budú to pokojné a príjemné Vianoce, ktoré, samozrejme, želám aj vám všetkým.

8 komentárov:

  1. Ako obvykle - Genialne! Stastne a Vesele aj Vam p. Breiner!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mr.Breiner.
    Thank´s so much,Vielen dank,proste simply, einfach dakujem,ze existuju ludia ako Vy a nemaju problem pomenovat veci pravymi menami.Stastne a vesele a vela pozitivnej energie aj do noveho roku 2014.Cross Finger!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne,ale Vychodna bude aj bez narodne mysliaceho.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Šťastné a veselé sviatky!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Stastne a Vesele Peter. Mozem Ta poprosit, vedel by si mi povedat nieco viac o tej referencii na Janka Jesenskeho ohladom odmietania nabozenskeho bluznenia a nacionalizmu? Rad by som taky skvost, v tychto koncinach vzacny a aktualny, mal stale niekde po ruke.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pozehnane sviatky Pan Breiner, vdaka za pekny prispevok.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maros P: Už je to tam zalinkované, ale je to len jedna ukážka, má toho oveľa viacej, treba si len prejsť. Ďakujem za pozitívne ohlasy a poprosím: šírte, rozširujte, zdieľajte, linkujte a tak… sú to súvislosti, ktoré nie každý vidí.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobra sebareflexia s tym hovadom :-). Ale vsetci sme vacsie ci mensie hovada, nezaskodi si to obcas pripomenut. A s tou pamatou naroda to je presne ako pisete, tiez nad tym od istej doby dost premyslam. Aj Vam zelam stastne a vesele. A do noveho roka - ako hovoril M. Markovic, aby bol novy rok lepsi, nez naozaj bude ..

    OdpovedaťOdstrániť